Ekenäs

IMG_0868.jpg

Kristensamfundets gemensamma Kristi himmelsfärdsdag för församlingarna i Finland 13 maj 2021
JUMALAN KUNNIA LUOMAKUNNASSA GUDS LOV I NATUREN

Vi i Kristensamfundet har årligen träffats till gemensamma dagar på olika orter i Finland. Vi har fått ta del av vardagen och verksamheten på ort och ställe, träffa långväga vänner och samlats inför altaret tillsammans. För många har dessa träffar varit årets höjdpunkt.
I år har pandemin ställt till det ordentligt. Träffen till Kristi himmelsfärd kan inte ske på det vanliga sättet, och vi försöker förverkliga den via nätet – på distans via Zoom. Självklart kan detta inte ersätta de personliga mötena, men vi hoppas att vi trots allt får uppleva gemenskapen!
Torsdagen den 13.05. ser ut så här:

Kl. 9.30    Söndagshandlingen för barnen  (förhandsanmälan till Eva Dahlström)  Restriktioner med begränsat antal deltagare. Kl. 10.00        Människovigningens handling   (förhandsanmälan till Eva Dahlström) Restriktioner fortfararande, med begränsat antal deltagare.
Zoom-mötet Kl. 11.15  Inledning: ”Kristus ja luonto” (Kristus och naturen), Lars Karlsson  Kl. 11.30  Hälsningar och bidrag från församlingarna              Samtal 
Vi hoppas att församlingarna kommer med sina bidrag vid Zoom-mötet – gärna i anknytning till dagens tema!  Bidraget kan bestå av nästan vad som helst: en bild eller film av kyrkorummet eller en lokal sevärdhet, ett musikstycke, en dikt, en sketch, dockteater. ett samtal, en lustig anekdot, en monolog, en strandpromenad, en barnsaga… Inspelningen kan också vara gjord på förhand.
Detta skapar utrymme för fritt utbyte av tankar, och vi avslutar alltsammans när folk börjar bli hungriga!
Tekniskt går Zoom-mötet till så: – församlingsborna träffas efter handlingen i kyrkorummet eller utomhus – en måste ha dator med Zoom-möjlighet
– vill du delta hemifrån – kanske tillsammans med någon annan – går det också bra – anmäl senast 12.5 din e-postadress till: fritjof.winkelmann@kristiyhteiso.fi så får du länken till Zoom – du kan logga in på mötesdagen från 11.05.
Detta är ett äventyr. Vi har inte förut försökt något liknande och ingen av oss är proffs. Håll tummarna att så många som möjligt ställer upp och att dagen blir givande!
VÄLKOMMEN
Lars Karlsson

*************************************************************************************

Filmförevisning  på Barnträdgården Solgården, Centralgatan 31, Karis
sö 15.3. kl 11.15

DET INGEN KAN
En dokumentärfilm av Till Brinkmann

Det har gått ett år sedan faderns död.
Martin Zeylmans van Emmichoven (42) får se en dröm:
Han vill som sin far bli präst i det antroposofiska Kristensamfundet.
Filmen följer Martin under hans fyra år som student vid ett prästeminarium i Hamburg. 
Vägen väcker frågor och också tvivel. Är jag verkligen beredd? Hur är det med individens frihet? Finns den överhuvudtaget i ett religiöst samfund?
Med dessa frågor brottas också de tre präster som ledsagar honom på vägen – kanske blir han deras kollega en dag. 

Lars Karlsson (71) från Finland, Nargizi Tizlarishvili (44) från Georgien och Tom Tritschel (56) från Tyskland befinner sig i olika faser av sitt liv.
Martin står inför stora beslut. 
Ett intimt porträtt – men också en road movie med en andlig dimension – som genom sin långsamma rytm ger utrymme också för åskådarens egna tankar.
Filmen är på tyska med engelsk text.

Adressen: Centralgatan 31, i Karis               
Barnträdgården Solgården Aurinkotarha
Ingång från gatan.
Varmt välkomna!
Vänlig hälsning,  Eva Dahlström

Kristensamfundet har fått en ny kyrksal i Karis

Tisdagen den 20 augusti flyttade Kristensamfundet in i nya utrymmen i Karis. Av många hjälpande händer byggdes kyrksalen. Arbetet fick samma dag en kultisk avslutning i närvaro av församlingsmedlemmar och präster. 

Församlingsarbetet i Västnyland påbörjades i slutet av 1980-talet i Karis. Efter det har arbetet fortsatt på olika håll i regionen. Man kan nu säga att man återvänt till rötterna. Människovigningens handling hölls den 24 augusti för första gången i den nya salen. 

Kontaktperson/Yhteyshenkilö 
Virve Weckström 
358 40 012 7174 
virve.weckstrom@gmail.co

Kontonummer till Kristensamfundet/Ekenäs församling: FI25 4170 0010 0462 88 

Blogginlägg från Ekenäs